לוקחים את הסוכרת שלך באופן אישי

  הרצל רוזנבלום 6, מתחם סי אנד סאן, ת"א

אם אין לחם – על תחליפי קמח לסוכרתיים, לא רק בפסח!

פסח בפתח וכבכל שנה עולות השאלות – האם פריכיות אורז טובות לי? איזו מצה מתאימה לי לאכול? ומה עם הקניידלך?? חלק גדול מהסוכרתיים חש כי בתקופת הפסח קשה יותר לשמור על רמת סוכר יציבה בעקבות האכילה, הכמעט בלתי נמנעת, של מצות, מאכלים עם קמח מצות, תפ"א ומאכלים עם קמח תפ"א. ממש "חגיגה" של פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה.

ללא קשר לפסח, דיאטות דלות בפחמימות, הפכו בשנים האחרונות לפופולאריות בקרב סוכרתיים מכל הסוגים. בשונה מטרנדים אחרים בתחום הדיאטות, הדיאטה הזו תישאר כנראה לזמן ארוך. השפעתם החיובית של חלבונים ושומנים על רמת הסוכר בדם ידועה ומוכרת. לעומתם, כלל הפחמימות תורמות לעלייה כלשהי ברמות הסוכר בדם (השפעת הפחמימות הינה מאוד אינדיבידואלית). ניתן לראות השפעת מזונות שונים על רמת הסוכר בדם לפי הגרף הבא:

בדיאטות דלות בפחמימות כמות הפחמימות הנאכלת נמוכה ביחס לכמות החלבונים והשומנים הנאכלים. חלבונים מצויים בעוף, הודו, דגים, בקר, גבינות וביצים (כמו גם בקטניות, אך גם כמות הפחמימות גבוהה בקטניות), שומנים מצויים בטחינה, אבוקדו, שמן זית, שקדים, אגוזים ועוד. המעוניינים לעבור לדיאטה דלה בפחמימות, מומלץ שיתייעצו עם דיאטנית על מנת שתוודא שאין התנגשות בין הדיאטה הזו למחלות רקע נוספות כמו מחלות כליה, כבד, לב ועוד.

הבשורות הטובות הן שהסוכר יכול להתנהל גם אחרת בפסח. מניחה שאתם תוהים כיצד? הרשו לי לחשוף בפניכם רשימת מאכלים, אשר בנוסף לאכילתם בצורה שאתם מכירים הם יכולים לתפקד גם כקמח (על כל תפקידיו), ולא סתם קמח, אלא קמח דל פחמימות. מוזמנים להתנסות וכמובן להמשיך את השימוש גם בימים שלאחר החג. מכל הקמחים הבאים ניתן להכין לחמניות / מאפינס / פנקייקס / קניידלך / עוגות / לשלב בפשטידות / להוות ציפוי לשניצל ועוד ועוד. מזריקי אינסולין שימו לב – כיוון שהקמחים האלו דלים מאוד בפחמימה, בסבירות גבוהה ובכמויות אכילה סבירות לא יהיה צורך לספור עליהן פחמימות ולהזריק עליהן אינסולין. את רוב הקמחים ניתן להשיג בחנויות טבע / פינות בריאות בסופר / חנויות המוכרות פיצוחים וקטניות. כולם ללא גלוטן ולכן מתאימים לחולי צליאק או לנמנעים מגלוטן. על מנת למנוע חמצון של הקמחים מומלץ לשמור אותם במקרר:

קמח שקדים / אגוזים – למעשה, כל סוג של אגוזים ושקדים ניתן לטחון דק דק כך שמתקבלת אבקה הדומה לקמח. הקמח המתקבל עשיר במינרלים ובשומנים מהסוג הבריא ודל בפחמימות.

ערכים תזונתיים ל-100 גרם קמח שקדים (לפי אחת החברות המייצרות):

קלוריות: 616.5
סה"כ פחמימות: 21.7 גרם
מתוכם סיבים תזונתיים 12.2 גרם
סה"כ פחמימות נטו: 9.5 גרם
חלבון: 21.2 גרם
שומן: 49.5 גרם

קמח קוקוס – מתקבל מטחינה של "בשר" הקוקוס ולאחר ייבושו והסרת רוב השומן ממנו. רוב הפחמימות שלו הן למעשה סיבים תזונתיים אשר כידוע אינן נספגות כסוכר ואף מעבר לכך הם בעלי תפקיד באיזון רמת הסוכר. בקמח זה משתמשים בדרך כלל בכמויות קטנות יותר בהשוואה לקמחים אחרים בעקבות נטייתו לספוח נוזלים. שימו לב כי אכילת מזונות העשירים בסיבים תזונתיים בכמויות גדולות עלולה לגרום לתחושות לא נעימות במערכת העיכול הכוללות נפיחות בטנית, גזים ויציאות רכות.

ערכים תזונתיים ל-100 גרם קמח קוקוס (לפי אחת החברות המייצרות):

קלוריות: 469
סה"כ פחמימות: 60 גרם
מתוכם סיבים תזונתיים: 40  גרם
סה"כ פחמימות נטו: 20 גרם
חלבון: 20 גרם
שומן: 16.6 גרם

פשתן – זרעוני הפשתן ידועים ומוכרים בתור מזון בריאותי בעיקר בגלל תכולת הסיבים שלו המסייעת לתהליכי העיכול ובגלל נוכחות חומצת שומן שבו הקשורה למשפחת אומגה 3. טחינת הפשתן הופכת אותו למעין קמח אשר יכול לשמש באפיית לחמים, קרקרים ושאר מאפים. את זרעי הפשתן מומלץ לקנות מיד לאחר טחינתם בעקבות נטייתם להתעפש במהרה. מומלץ לקנות אותו בכמויות קטנות בכל פעם ולשמור במקפיא. כיום ניתן למצוא לחם פשתן בחלק מחנויות הטבע אך חשוב לשים לב לכמויות הנאכלות על מנת להימנע מתופעות לוואי במערכת העיכול (בגלל נוכחות הסיבים) וגם כיוון שאומגה 3 בכמויות גדולות עשויה להשפיע על דילול הדם ועל מדדים נוספים.

ערכים תזונתיים ל-100 גרם פשתן:

קלוריות: 566
סה"כ פחמימות: 29 גרם
מתוכם סיבים תזונתיים: 27.3  גרם
סה"כ פחמימות נטו: 1.7 גרם
חלבון: 18 גרם
שומן: 42 גרם

קמח שומשום (שומשום טחון) / טחינה – משומשום טחון ומהטחינה המיוצרת ממנו ניתן להכין שלל מאכלים שלא הייתם מעלים בדעתכם. חשוב להבדיל בין שומשום מלא (הכולל את קליפת השומשום)  אשר ממנו מייצרים טחינה משומשום מלא וקמח שומשום מלא לעומת מוצרים מקבילים אשר אינם מיוצרים משומשום מלא. לשומשום המלא ערכים תזונתיים גבוהים יותר אם מבחינת מינרלים כמו סידן וברזל אשר קיימים בו בכמות גדולה יותר באופן משמעותי, כמו גם תכולת הסיבים התזונתיים אשר גבוהה יותר בו.

ערכים תזונתיים ל-100 גרם טחינה גולמית משומשום מלא:

קלוריות: 695
סה"כ פחמימות: 10 גרם
מתוכם סיבים תזונתיים: 6  גרם
סה"כ פחמימות נטו: 4 גרם
חלבון: 24 גרם
שומן: 62 גרם

למתכון קל וטעים למאפינס קמח שקדים – "לחמניות הפסח של הסוכרתיים".
חג שמח!