לוקחים את הסוכרת שלך באופן אישי

  הרצל רוזנבלום 6, מתחם סי אנד סאן, ת"א

תפוח, לא רק בראש השנה

כפרפרזה על המשפט הידוע
“An Apple a Day Keeps the Doctor Away”,
ניתנה למחקר ענק הכותרת:
” An Apple a Day Keeps Diabetes Away”

מחקר חדש שאסף נתונים רפואיים של למעלה מ-200,000 מבוגרים בריאים במשך שנים רבות, הגיע למסקנה שאלו שאכלו פירות מסוימים על קליפתם (במיוחד אוכמניות, ענבים ותפוחים) נמצאו בסיכון נמוך יותר לפתח סוכרת מסוג 2. אלה שהעדיפו מיצים מפירות אלה, דווקא הגדילו את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2.

ירות הינם עשירים בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, ופיטוכמיקלים שיש להם השפעה טובה על הבריאות. הגדלת צריכת הפירות מומלצת למניעה ראשונית של מחלות כרוניות רבות, כולל סוכרת מסוג 2. מחקר שנערך לאחרונה, קיבץ נתונים של שלושה מחקרים שהתבצעו על אוכלוסייה בריאה (ללא מחלה כרונית בתחילת המחקר). 66,105 נשים שנתוניהן נאספו במחקר האחיות הגדול בין השנים 1984-2008, 85,104 נשים ממחקר האחיות הגדול בשנים 1991 עד 2009, ו-36,173 גברים שנתוניהם נאספו מהמחקר הגדול של העוסקים במקצועות הרפואה בין השנים 1986 עד 2008. במהלך שנות המעקב הארוכות, 12,198 משתתפים פיתחו סוכרת מסוג 2.

לאחר עיבוד הנתונים נמצא כי אלו ששתו מיצי פירות היו בסיכון גבוה יותר לחלות בסוכרת מסוג 2, ואלו שאכלו את הפירות בשלמותם: אוכמניות, תפוחים, בננות, אשכוליות וענבים היו בסיכון מוקטן. בנוסף, החוקרים מצאו שאלו שנהגו לשתות מיצי פירות והחליפו את שתיית המיצים באכילת תפוזים, אפרסקים, שזיפים, ואגסים, הקטינו את מידת הסיכון שלהם לפתח סוכרת מסוג 2.

יש לציין כי המדד הגליקמי השונה בין פרי לפרי לא היה גורם לקשר בין פרי מסוים לסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. המדד הגליקמי הגבוה יחסית של מיצי פירות יחד עם ההפחתה בערכים התזונתיים בתהליך הכנת המיצים עצמם, יכולים להסביר את הקשר החיובי בין שתיית מיצים לסיכון המוגבר לפתח סוכרת מסוג 2.

לסיכום, המלצות החוקרים בעקבות תוצאות המחקר הן להגדיל את צריכת מגוון הפירות על קליפתם, במיוחד אוכמניות, ענבים ותפוחים, כאמצעי מניעה טבעי לסוכרת מסוג 2.

עינת מזור בקר, דיאטנית DMC מוסיפה דגשים בנוגע לתפוחי עץ. תפוח עץ הוא פרי זמין, קל לנשיאה וניתן להשיגו במשך רוב ימות השנה. קיימים מספר זנים של תפוחים אשר שונים אחד מן השני בעיקר במרקמם ובטעמם. התפוחים מתהדרים באינדקס גליקמי נמוך. שימו לב כי אין הבדל בכמות הסוכר בין סוגי התפוחים השונים, גם ללא קשר לטעמם. כמות הסוכר המצויה בתפוח ירוק וחמוץ זהה לכמות בתפוח אדום ומתוק. מסיבה זו ניתן להעדיף כל תפוח שתרצו, לפי טעמכם. מבחינת ספירת פחמימות – בתפוח קטן השוקל 100 גרם יש 15 גרם פחמימות. כיוון שכך חשוב לשים לב לגודל התפוח שנאכל. רוב התפוחים שוקלים פי 1.5-3 מתפוח ששוקל 100 גרם וכפועל יוצא ספירת הפחמימות מושפעת מכך. שימו לב לכך בפעם הבאה שאתם סופרים פחמימות על תפוחים לפני זריקת האינסולין. במידה ושמתם לב כי אכילת תפוח גורמת לעלייה מהירה וחדה ברמת הסוכר בדמכם, צרפו מספר שקדים או אגוזים לאכילת התפוח ובכך תסייעו לעלייה מתונה יותר של הסוכר. מבחינת שאר הפירות – 100 גרם אוכמניות (שווה ערך לכוס קטנה) / בננה קטנה השוקלת 70 גרם ללא הקליפה / 12 ענבים – כולם מכילים כ-15 גרם פחמימות ומהווים 1 מנת פרי. המלצת החוקרים להגדיל את מגוון הפירות על קליפתם כאמצעי מניעה טבעי לסוכרת מסוג 2 היא המלצה אחת מיני רבות למניעת סוכרת. בשלל הירקות הקיימים, תכולת הוויטמינים, מינרלים, נוגדי חימצון ופיטוכימיקלים זהה לזו שבפירות ולכן מומלץ להגדיל צריכת ירקות על קליפתם (אשר תכולת הסוכר שלהם נמוכה מזו שבפירות) ופירות לאכול במידה. זכרו את שאר ההמלצות למניעת סוכרת מסוג 2 – פעילות גופנית, תזונה מאוזנת ובריאה, הפחתת הסטרס, הימנעות מעישון ועוד.

https://www.medcor.com/an-apple-a-day-keeps-diabetes-away