מזונות על, או באנגלית Super food, הם מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה וצפיפות תזונתית גבוהה. כלומר, הם מכילים ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ועוד, ולכן נחשבים כמזונות בריאים. מזונות העל הם אטרקטיביים ונוצר להם שם של מוצרים שחייבים לרכוש על מנת לשפר את הבריאות או לשמר את הנעורים. כל אחד צורך אותם מסיבותיו הוא. דוגמאות למזונות כאלה הם: גוג’י ברי, זרעי צ’יה, , קייל, אצת הספירולינה ועוד. מחירי המזונות המתויגים כמזונות על הוא גבוה ואינו מתאים לכל כיס.
קיים מדד הקרוי Oxygen Radical Absorbance Capacity- ORAC- והוא מדרג את מספר נוגדי החמצון במזונות שונים. ככל שהמספר גבוה יותר כך כמות נוגדי החמצון גבוהה יותר. נוגדי החמצון, המכונים גם אנטיאוקסידנטים, הם חומרים אורגניים שתפקידם העיקרי בגוף הוא לנטרל ולמנוע את הנזק שנגרם על ידי רדיקלים חופשיים (תוצרי הלוואי של תהליכים שמתרחשים באופן טבעי בגופנו, פוגעים בתאים בריאים וגורמים לנזקים שונים). נוגדי החמצון מסייעים בעיכוב תהליכי הזדקנות, מניעת מחלות, ומעודדים פעילות מערכת החיסון. כולנו היינו מעוניינים בזה, ברור!!
העניין הוא, שיצרני מזון העל מנצלים את ההזדמנות הזו וגובים מחירים מופקעים על מזונות או תוספים אלו, מה גם שיש מחקרים שהראו כי כמות גדולה ועודפת של אנטיאוקסידנטים לא רק שלא תעזור, אלא אף יכולה להיות מזיקה לבריאות. הכוונה היא רק לתוספי תזונה ולא לנוגדי החמצון שמקורם באוכל.
אז מה אני אומרת פה בעצם? ידוע כי בתזונה הבסיסית ביותר הכוללת מגוון ירקות, פירות ותבלינים, יש אף יותר נוגדי חמצון בהשוואה למזונות הנקראים בפי הציבור מזונות על. כך למשל בכרוב סגול, בברוקולי ובתפוח עץ יש יותר נוגדי חמצון בהשוואה לקייל שהפך לפופולארי מאוד לאחרונה. בשוקולד מריר ובאגוזי פקאן יש יותר נוגדי חמצון מאשר בזרעי הצ’יה ובפלפל השחור ובג’ינג’ר יש יותר נוגדי חמצון בהשוואה לגוג’י ברי. התבלינים המצויים בכל בית כמו כורכום טחון, אורגנו מיובש, קינמון וציפורן טחון מתהדרים בכמות גדולה ביותר של נוגדי חמצון!!
להלן טבלה ובה כמות נוגדי החמצון (מדד ORAC):
המזון | כמות נוגדי החימצון ב100 גרם מזון |
קייל | 1770 |
כרוב סגול | 2496 |
ברוקולי | 3083 |
תפוח עץ | 3998 |
זרעי צ’יה | 10250 |
אגוזי פקאן | 17940 |
שוקולד מריר | 20823 |
ספירולינה | 24000 |
גוג’י ברי | 25300 |
פלפל שחור | 27600 |
ג’ינג’ר | 28800 |
מאקי ברי | 75000 |
זרעי כמון | 76800 |
קקאו | 80933 |
כורכום טחון | 159227 |
אורגנו מיובש | 200129 |
קינמון | 267526 |
ציפורן טחון | 314446 |
הנתונים מבוססים על אתר ה- USDA
המלצת הדיאטנית – הקפידו על ההמלצה הבסיסית ביותר בתזונה והיא אכילה מאוזנת ומגוונת! הקפידו לצרוך ירקות ופירות בחמישה צבעים שונים, השתמשו במגוון תבלינים לתיבול ובישול וכממתק אכלו את השוקולד המריר המכיל אחוזים גבוהים של מוצקי קקאו או הכינו לעצמכם משקה על בסיס קקאו. אין כל יתרון ברכישת המוצרים היקרים אשר יצא להם שם של מזון על.
עינת מזור בקר,
דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת