לוקחים את הסוכרת שלך באופן אישי

  הרצל רוזנבלום 6, מתחם סי אנד סאן, ת"א

ראש בראש -הדיאטה הים תיכונית מול הדיאטה הקטוגנית

כל מי שהתנסה אי פעם בדיאטה מכיר את תחושת התסכול והמאבק הכרוכים בירידה במשקל ובשמירה עליו לאחר מכן. בחנוכה נדמה שתחושות אלו מתעצמות עוד יותר, בעקבות החשיפה המרובה למאכלי החג עתירי הפחמימות אל מול הרצון לשמור על איזון הסוכר והמשקל.

לסוכרתיים חג החנוכה מאתגר במיוחד, משום שגם בשגרה הם נאלצים לבדוק את רמות הסוכר מספר פעמים ביום ולכן על אחת כמה וכמה בימי חג בהם אוכלים מאכלים מיוחדים. מצד שני, שומנים כבר מזמן לא נחשבים כאויבי הדיאטה, ולסוכרתיים הם תורמים רבות לאיזון רמות הסוכר בדם.

אז אילו דיאטות הן מהמומלצות ביותר לסוכרתיים?

בכתבה זו ננסה לבחון שני סוגי דיאטות / סגנונות אכילה עתירי שומן הפופולאריים ביותר בארץ כיום –  הדיאטה הים תיכונית, לעומת הדיאטה הקטוגנית, שתופסת לאחרונה יותר ויותר תאוצה ככלי לאיזון הסוכרת.

הדיאטה הים תיכונית

הדיאטה הים תיכונית נבחרה כדיאטה הטובה ביותר לשנת 2019 – לפי המצעד השנתי של הדיאטות הטובות ביותר של ה – U.S. News & World Report.

רקע

דיאטה זו החלה לקבל יותר תשומת לב בשנות ה-90, לאחר שמספר רב של מחקרים שנעשו הראו שבמדינות רבות באזור הים התיכון יש תוחלת חיים גבוהה מהמצופה, ושכיחות נמוכה של מחלות לב, כלי דם וסרטנים מסוימים.

לתזונה הים תיכונית המסורתית מספר מאפיינים:

מן הצומח: צריכה גבוהה של ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים. שימוש בירקות וחומרי גלם אחרים שגדלים בגינה האישית או בשדות ומטעים מקומיים.

מן החי: צריכה נמוכה עד בינונית של דגים ועוף או הודו. צריכה מועטה מאוד של בשר אדום וחמאה. צריכת מוצרי חלב דלים בשומן וצריכת ביצים בתדירות נמוכה עד בינונית.

שומנים: בעיקר שמן זית, או שומן המגיע מזרעים ואגוזים.

אורח חיים: התזונה הים תיכונית קשורה גם לאורח חיים של חיי קהילה, רוגע ובישול ביתי ומשותף של מזון מקומי ועונתי וארוחות משפחתיות – כלומר תרבות של קשר חברתי משפחתי סביב אכילה.

נפש: דגש על הפחתת מתח והקפדה על זמן מנוחה ועל בילוי בחיק המשפחה.

מחקרים רבים שנעשו הצביעו על העובדה כי בקרב סוכרתיים נמצא כי תזונה ים תיכונית יעילה יותר מתזונה דלת שומן בהורדת רמות סוכר בדם ובשמירה על איזון רמות הסוכר בדם. בנוסף, היצמדות לתזונה ים תיכונית נקשרה לעלייה שבסיכוי להפוגה בסוכרת. כמו כן הסיכון למחלות לב וכלי דם בקרב סוכרתיים הינו נמוך יותר עם תזונה ים תיכונית.

דיאטה זו מומלצת לסוכרתיים ממספר סיבות:

  • התזונה הים תיכונית מכילה כמות גדולה יחסית של נוגדי דלקות ונוגדי חמצון.
  • התזונה מכילה כמויות גדולות של סיבים תזונתיים שמסייעים לאיזון רמות הסוכר.
  • לסוכרתיים מסוג 1: הדיאטה מאפשרת תפריט מגוון ועשיר, המכיל את כל אבות המזון, ללא הגבלות מיותרות או חסרים.
  • כמות גדולה של שומן בריא בתפריט – שמגיעה על חשבון פחמימות וסוכר.

נדגיש בהקשר זה כי לסוכרתיים מומלץ לאזן תזונה ים תיכונית דלה יחסית בפחמימות.

מהו  החיסרון של הדיאטה הים תיכונית?

מכיוון שאחוזי השומן בדיאטה זו גבוהים למדי, היא עלולה להגדיל את הסיכוי לעלייה במשקל, במידה ונוצר עודף קלורי ביחס להוצאה הקלורית. מסיבה זו מומלץ מאוד לסוכרתי הבוחר בדיאטה זו להיות תחת פיקוח של תזונאית סוכרת ובדיקה רציפה של רמות הסוכר בדם לצורך הבנת השפעת הפחמימות השונות על רמת הסוכר בדם.

מה הקשר בין צריכת שומנים לבין איזון הסוכר בדם אצל סוכרתיים?

אכילת פחמימות מעלה ע"פ רוב את רמת הסוכר בדם (וכפונקציה של כמות הפחמימות שנאכלה וסוגיהן), אך צריכת שומנים מאטה את קצב ספיגת הגלוקוז לזרם הדם ומונעת עלייה חדה או ירידה משמעותית ברמות הסוכר בגוף.

כמו כן, נוכחות השומן בארוחות תורמת לתחושת שובע ממושכת.

הדיאטה הקטוגנית

או – האם אפשר לאכול הרבה שומנים ולרדת במשקל?

הדיאטה הקטוגנית תופסת יותר ויותר תאוצה בשנים האחרונות. הדיאטה התגלתה למעשה כטיפול תזונתי מיטיב עבור חולי אפילפסיה, כשהעיקרון המנחה היה שחסר קלורי (60% מכמות הקלוריות לה זקוק הגוף ביום), בשילוב עם הגבלה ניכרת בכמות הפחמימות בתפריט והעלאה ניכרת בכמות השומן, גורמים לגוף להפיק מחומצות שומן חומר הקרוי גופי קטו – תוצרים שהגוף יכול לנצל כמקור אנרגיה במקום הגלוקוז החסר.

כלומר: כשצריכת הפחמימות יורדת משמעותית, רמות הסוכר יורדות, ואז מתרחש תהליך שריפת השומנים –  תהליך שמתרחש גם בזמן צום, או בזמן פעילות גופנית עצימה. תוצרי הפירוק של שריפת השומן נקראים גופי

קטו/  קטון ומכאן מקור השם– דיאטה קטוגנית. בית החרושת לייצור קטונים הוא הכבד, מהכבד הם מובלים בזרם הדם לרקמות ולשרירים. לא מדובר בדיאטת עתירת חלבון, ואת מקום הפחמימות תופס השומן.

הדיאטה הקטוגנית מתבססת על מזון טרי ולא מעובד ובנויה על כ70% שומנים, 25% חלבונים וכ-5% פחמימות, ועל מעבר לצריכה של מזונות עם אחוזי שומן גבוהים.

לדוגמא: במקום לאכול ארוחה שכוללת כריך מלחם מלא עם כף גבינה אוכלים חביתה מ-2-3 ביצים עם שמן זית או חמאה. בנוסף, במסגרת התזונה הקטוגנית מומלץ להעדיף בשר – כולל בשר בקר שמן, עוף ודגים שמנים, כמו גם חמאה וגבינות שמנות.

למי מתאימה הדיאטה הקטוגנית?

התזונה הקטוגנית מתאימה בעיקר לסוכרתיים, לטיפול בהשמנה ולהורדת לחץ דם, לטיפול במחלות לב ואפילפסיה. כמו כן היא עשויה להתאים לטרום סוכרתיים המעוניינים למנוע את המחלה, ולכל המצבים המאופיינים בעודף אינסולין, כמו למשל תסמונת השחלות הפוליציסטיות.

יתרונות הדיאטה הקטוגנית לסוכרתיים

  • שיפור באיזון רמות הסוכר בדם, תוך כדי הפתחת מינון הטיפול התרופתי.
  • ירידה באנזימי הכבד ובלחץ הדם.
  • ירידה במשקל ובמקביל- הקניית תחושת שובע.
  • הפחתת הכמיהה למתוקים, שיפור באנרגיות, בריכוז ובהרגשה הכללית.

קצב הירידה במשקל: מהיר מאוד עבור רוב האנשים בחודשים הראשונים.

חסרונות הדיאטה

  • הגבלה חמורה בכמות הפחמימות בתפריט.
  • נדרשות לא מעט הכנות, בישול ותכנון אכילה יומיומי.
  • דיאטה קיצונית הדורשת שמירה על קווים מנחים מאוד ברורים.
  • בשלבים הראשונים של הדיאטה יתכנו תופעות לוואי כמו חולשה, סחרחורת, עייפות, כאבי ראש, עצירות ועוד. לכן חשוב להבין את עקרונות הדיאטה ולבצע אותה בצורה הנכונה כדי להנות מיתרונותיה.
  • קושי בהתמדה בדיאטה לאורך זמן.
  • צריכה גבוהה מאוד של שומן רווי, שלגביו קיימת מחלוקת האם מזיק או לא.
  • הדיאטה מגבילה את הסיבים התזונתיים ומסירה מהתפריט מגוון גדול של פירות וירקות, העלול לגרום לחסר בוויטמינים ומינרלים.

האם הדיאטה יכולה להפוך לאורח חיים לשנים?

כן, אם אתם מסוגלים להקפיד על התזונה לאורך שנים. חלק מהדוגלים בדיאטה הקטוגנית ממליצים להפסיק אותה אחרי הירידה במשקל, ולחזור אליה בכל פעם שיש צורך "לקזז" עלייה במשקל.

 למי לא כדאי לבצע את הדיאטה?

הדיאטה אינה מומלצת לחולי כליות, לנשים הרות ולילדים סוכרתיים.

חשוב מאוד בדיאטה זו להתייעץ עם הצוות הרפואי ולא להתחיל את הדיאטה ללא מעקב- מחשש להיפוגליקמיה ו/או קטואצידוזיס (מצב מסכן חיים) אצל סוכרתיים מסוג 1.

אצל סוכרתיים מסוג 2 המטופלים בתרופות אשר גורמות להפרשת סוכר דרך השתן עשיית דיאטה קטוגנית מעמידה גם אותם בסיכון לקטואצידוזיס.

מסיבה זו,  חשוב מאוד לכל מי שבוחר בדיאטה זו להיות במעקב של צוות רפואי.

לסיכום, איך אדע איזה סגנון אכילה המומלץ לי?

  • לפני הכל: להקשיב לגוף ולזכור שהתפריט והתזונה המיטביים שונים מאוד מאדם לאדם. לא משנה אילו יתרונות קיימים בכל דיאטה, גם זו הנחשבת כטובה ביותר – אינה תתאים לכולם באותה המידה.
  • כל סוכרתי המעוניין לשנות את הרגלי התזונה שלו ולבצע דיאטה כזו או אחרת, יכול לנסות אותה על עצמו ולראות כיצד היא משפיעה עליו, מדובר בסופו של דבר בעניין אינדיבידואלי.
  • לשינויים בתזונה יש השפעה גדולה על ערכי הסוכר בדם, ובכלל – התזונה של כל אחד ואחת מאיתנו צריכה להתבסס על נתונים אישיים: גיל, מין, משקל נוכחי ומשקל רצוי, סוג הטיפול התרופתי, בדיקות הדם, אורח החיים ועוד.
  • כדי לבנות תפריט מותאם אישית, מומלץ לסוכרתיים להתייעץ עם דיאטנית קלינית מומחית בסוכרת ובפיקוח שאר הצוות הרפואי. מומלץ גם להשתמש בטכנולוגיה מתקדמת לניטור סוכר רציף כדי לעקוב אחרי רמות הסוכר, טכנולוגיה המאפשרת יישום מלא של תזונה מותאמת אישית.

 

עינת מזור-בקר – דיאטנית קלינית במרכז DMC

Call us!